
علت جوش صورت در سنین مختلف و در افراد مختلف، متفاوت است. در حقیقت بروز جوش صورت یک علت ثابت و مشخص ندارد. برای تشخیص علت بروز جوش صورت لازم است تا بدن خود را به خوبی بشناسید و آگاهی های لازم در خصوص دلایل بروز جوش را داشته باشید. این را در نظر بگیرید که قبل از اقدام به درمان جوش باید علت آن را مشخص کنید. تا زمانی که علت همچنان پابرجا باشد، نمی توانید به طور کامل جوش های پوستی تان را از بین ببرید. در ادامه این بخش از مجله آرایشی، بهداشتی و زیبایی سوفیا به بررسی هرآنچه که باید در خصوص جوش صورت، دلایل بروز آن و همچنین راه های درمانی بدانید، می پردازیم.
علت جوش صورت
جوش صورت چگونه به وجود می آید؟
فهرست مطالب این مقاله
قبل از بررسی علت جوش صورت بهتر است تا این موضوع را بررسی کنیم که جوش صورت چطور به وجود می آید؟ جوش یا آکنه های پوستی در حقیقت نوعی بیماری پوستی به حساب می آیند. زمانی که فولیکول های مو با چربی، سلول های مرده، مواد آرایشی، آلودگی و… ادغام شوند موجب بسته شدن منافذ باز پوست خواهند شد. به دنبال این فرآیند جوش ها و آکنه های پوستی روی قسمت های مختلفی از جمله پیشانی، چانه، قفسه سینه و… ظاهر می شوند. مکانیزم دفاعی بدن بدین صورت است که جوش ها که همان برآمدگی های چرکی هستند ظاهر می شوند تا این آلودگی ها از پوست خارج شوند و منافذ مسدود شده پوست باز شوند.
تفاوت جوش صورت و آکنه در چیست؟
همانطور که می دانید با توجه به علت جوش صورت می توان این ضایعه پوستی را به انواع مختلفی تقسیم بندی کرد. جوش های سرسفید و آکنه های پوستی جزو شایع ترین بیماری های پوستی در بین افراد مختلف به حساب می آیند. جوش همان التهاب پوستی یا عفونت پوستی است که به شکل یک برآمدگی خودش را نشان می دهد. معمولا در قسمت مرکز برجستگی پوست مایع قرمز، زرد و یا سفید رنگی ظاهر می شود.
آکنه های پوستی بیماری گسترده تر پوستی به حساب می آیند که علاوه بر داشتن ویژگی های جوش، لک های پوستی را نیز به همراه دارند.
علت جوش صورت چیست؟
ابتدا باید علت جوش صورت را پیدا کنید تا بتوانید از راهکارهای درمانی مناسب برای آن استفاده کنید. در اینجا تمامی فاکتورهایی که باعث بروز جوش می شوند را به طور کامل بررسی کرده ایم.
-
افزایش ترشح سبوم پوستی
سبوم یا چربی یکی از اصلی ترین علت جوش صورت است. غدد سباسه در زیر پوست وظیفه تولید و ترشح چربی را به عهده دارند. همانطور که می دانید مقداری چربی برای حفظ رطوبت و سلامت پوست نیاز است. زمانی که این غدد در زیر پوست چربی فراوانی تولید کنند، منافذ پوست مسدود می شوند و جوش های مختلف روی صورت نمایان خواهند شد. گاهی اوقات ممکن است ترشح بیش از اندازه چربی به دلیل جنس و نوع پوست فرد و گاهی دیگر به علت نوسانات هورمونی در بدن باشد.
پوست چرب و جوش دار
-
نوسانات و تغییرات هورمونی
یکی دیگر از علت جوش صورت، نوسانات و تغییرات هورمونی است. همانطور که می دانید هورمون های مختلف نقش بسیار مهم و پررنگی در عملکرد کلی بدن ما دارند. در شرایط مختلف، عملکرد هورمون های بدن نیر متفاوت است. به عنوان مثال در دوران بلوغ سطح هورمون آندروژن در بدن بالا می رود. همین موضوع باعث تولید چربی بیشتر و بروز جوش های پوستی می شود. علاوه بر آن در دوران قاعدگی و بارداری نیز سطح هورمون ها نوسان دارد و مشکلاتی از جمله بروز جوش های پوستی برای بدن به وجود می آورد.
-
تجمع سلول های مرده در سطح پوست
به لیست علت جوش صورت، تجمع سلول های مرده در سطح پوست را نیز اضافه کنید. در صورتی که سلول ها و بافت های مرده روی سطح پوست بمانند با چربی پوست ترکیب می شوند. در نتیجه موجب بسته شدن منافذ پوستی و ظاهر شدن جوش های مختلف روی پوست می شوند.
-
باکتری و التهاب پوستی
وجود باکتری های مختلف روی سطح پوست نیز یکی دیگر از علت های جوش پوستی است. زمانی که این باکتری ها با سلول های مرده و چربی پوست ادغام شوند، ایجاد التهاب، عفونت و حتی جوش های چرکی و دردناک می کنند.
-
استفاده از محصولات آرایشی فیک و تاریخ گذشته
محصولاتی که در روتین مراقبت پوستی و همچنین برای آرایش صورت استفاده می کنید، باید باکیفیت باشند و تاریخ انقضا آنها نگذشته باشد. برخی از لوازم آرایشی و بهداشتی حاوی ترکیبات و فرمولاسیون مسدود کننده منافذ پوست هستند. به همین علت ممکن است علت جوش صورت به استفاده از این لوازم آرایشی و بهداشتی برگردد. از طرفی ممکن است بعضی از شوینده ها، تعادل پوست شما را برهم بزنند و باعث بروز جوش های مختلف روی سطح پوستتان شوند.
-
تغذیه نامناسب
تغذیه نامناسب نیز می تواند علت جوش پوستی باشد. مصرف بعضی از غذاهای حساسیت زا و یا غذاهای پرچرب و شیرین، به بروز جوش های پوستی کمک زیادی می کنند. همچنین شکر یا کربوهیدرات های تصفیه شده مثل نان سفید و یا لبنیات روی سطح هورمون ها تاثیر می گذارند و می توانند در بروز جوش های پوستی نقش مهمی داشته باشند.
-
استرس
اگر انسان مضطربی هستید باید بدانید که این یکی از دلایل بروز جوش پوستی است. استرس ترشح هورمون کورتیزول را در بدن بالا می برد. زمانی که سطح کورتیزول در بدن افزایش یابد، ترشح چربی نیز بیشتر می شود. این موضوع به شکل مستقیم و غیرمستقیم باعث تشدید جوش های پوستی می شود و تعادل هورمونی را برهم می زند.
-
سبک زندگی و عوامل محیطی
سبک زندگی افراد می تواند علت جوش صورت باشد. خواب ناکافی، استرس زیاد، عدم داشتن ورزش و فعالیت بدنی مناسب و… باعث می شود تا سموم بدن به خوبی دفع نشوند و تعادل هورمونی برهم بریزد. در چنین شرایطی پوست واکنش نشان می دهد و شما آن را با ظهور جوش های مختلف روی صورتتان مشاهده خواهید کرد. همچنین وجود یک سری عوامل محیطی مثل آلودگی هوا و گرد و غبار فراوان باعث می شود تا منافذ پوست مسدود شوند و جوش های مختلف روی پوست ظاهر شوند.
درمان جوش پوستی
-
تعریق زیاد
اگر جزو آن دسته افرادی هستید که تعریق زیادی را تجربه می کنند باید بگوییم این موضوع نیز می تواند علت جوش پوستی باشد. در صورتی که پس از ورزش و یا تعریق زیاد صورت خود را نشویید، باکتری ها روی سطح پوستتان تجمع پیدا می کنند و رشد خواهند کرد. این موضوع باعث بروز جوش پوستی می شود.
-
لمس مداوم پوست
شاید برایتان جالب باشد تا بدانید لمس مداوم پوست، جزو علت جوش صورت به حساب می آید. دست های ما با محیط ها و سطوح مختلف در تماس هستند. در نتیجه می توانند باکتری های مختلفی را به پوست منتقل کنند و باعث ایجاد جوش پوستی شوند.
-
مصرف برخی از داروها
اگر به دنبال علت جوش پوستی هستید، به داروهایی که مصرف می کنید توجه داشته باشید. بعضی از داروها دارای عوارض جانبی هستند که این عوارض خودشان را به شکل های مختلف از جمله جوش های پوستی نشان می دهند. به طور مثال داروهای استروئیدی، داروهای ضدافسردگی، قرص های ضدبارداری و…. می توانند در بروز جوش های پوستی موثر باشند.
-
مشکلات گوارشی و کبدی
اختلال در سیستم گوارش و کبد بدن را با مشکلات فراوانی روبرو می کند. در صورتی که کبد به درستی سموم بدن را دفع نکند، جوش های پوستی ایجاد می شوند. همچنین کسانی که در اجابت مزاج مشکل دارند و یا فیبر کمی در رژیم غذایی شان استفاده می کنند، با جوش های متعدد پوستی روبرو می شوند.
چطور می توانیم از بروز جوش های پوستی جلوگیری کنیم؟
حال که با علت جوش صورت آشنا شدید، قطعا می خواهید بدانید چه روش هایی برای برطرف کردن و درمان جوش پوستی وجود دارد. این را بدانید که اولین گام برای درمان جوش های پوستی، از بین بردن علت آن است. به عنوان مثال اگر علت جوش پوستی شما مشکلات گوارشی باشد، ابتدا باید آن مشکلات را برطرف کنید و سپس از راه های مختلف برای تقویت پوست خود استفاده نمایید. در ادامه یک سری راهکارهای مناسب را به شما ارائه می دهیم تا با استفاده از آنها بتوانید نسبت به درمان و برطرف کردن جوش های پوستی تان اقدام کنید.
یکی از اصلی ترین علت جوش پوستی، ترشح چربی بیش از اندازه پوست است. بنابراین اگر پوست چرب و جوش دار، دارید باید روزی دو مرتبه با استفاده از یک فیس واش و شوینده مناسب، صورتتان را به خوبی بشویید. به خاطر داشته باشید انتخاب یک شوینده مناسب برای هر نوع پوستی بسیار مهم و ضروری است؛ زیرا آلودگی ها، باکتری ها و چربی های سطح پوست را از بین می برد. این عوامل در بروز انواع جوش های پوستی موثر هستند.
حتما در فواصل زمانی مناسب، فیشیال صورت و یا پاکسازی پوست را انجام دهید. این کار به شما کمک می کند تا آلودگی ها، باکتری ها و سلول های مرده ای که در منافذ پوستی تان تجمع پیدا کردند را به خوبی از بین ببرید.
چقدر با اهمیت پاک کردن آرایش قبل از خواب آشنا هستید؟ این یکی دیگر از دلایل اصلی بروز جوش صورت است. بنابراین حتما پوست خود را قبل از خواب با استفاده از شوینده مناسب و تونر پاک کنید.
حتما به اندازه کافی آب بنوشید. نوشیدن آب کافی در پیشگیری از بروز بسیاری از دلایل و علت جوش صورت موثر است.
از استرس دوری کنید و سعی کنید خواب کافی و آرامش داشته باشید.
حتما روتین مراقبت پوستی مخصوص خودتان را داشته باشید و از محصولات خوب و باکیفیت استفاده کنید.
کیفیت رژیم غذایی تان را بالا ببرید. این کار به بالا رفتن کیفیت پوست شما نیز کمک فراوانی می کند.
سخن پایانی
در این بخش تمامی دلایل و علت جوش صورت را مورد بررسی قرار دادیم. با توجه به اینکه درمان جوش های پوستی کاملا وابسته به علت آن است، شما ابتدا باید علت را شناسایی کنید و سپس نسبت به درمان آن اقدام کنید.